Måske får de en kage med hvidt købesukker, et par nye sokker og en penny i julestrømpen

Til trods for, at vi altid har kørt en forholdsvis restriktiv gavepolitik herhjemme og også har forsøgt at få bedsteforældrene med på vognen, så er vi for længst nået dertil, hvor det faktisk er svært at finde på ønsker til jul og fødselsdage.
Betteskinkerne har arvet et legekøkken, en kasse duplo, en kasse Brio, en kasse puslespil og en kasse biler fra storebror. Dertil kommer diverse tøjdyr og alle de stakke af bøger, som de har både arvet og fået. Sidste jul fik de en dukkevogn hver, til fødselsdag en legetunnel (plus en masse andre ting), og jeg har startet en lille udklædningskasse til dem, så der er virkelig ikke noget, de mangler. Sønnebassen ønsker sig bare LEGO. Og mere LEGO. Og dinosaurer. Og han har naturligvis begge dele allerede, foruden bøger, spil og diverse platiscgejl.
Det er som sagt ikke fordi, de er blevet overhældt med gaver konstant; det er ting der er samlet over snart 6 år (plus vi har arvet en masse fra deres mostre). Men der er bare grænser for, hvor meget nyt legetøj, der findes. Og som vi har brug for. Og plads til.

På den ene side er det dybt åndssvagt at bede andre om at købe noget, vores afkom ikke har brug for, bare for at købe noget. På den anden side, så skal de stakkels små heller ikke sidde juleaften og pakke to sweatre og en ged i Afrika op. Jeg vil meget gerne ikke have, at de vænner sig til den hyperforbrugerisme, der præger vores samfund. Men jeg vil heller ikke gå Det lille hus på prærien på årets bedste aften.
(Især fordi jeg stadig selv godt kan lide at få gaver. Og gerne flere af dem. Så det ville være hyklerisk såvel som nederen at indføre gave-fri jul herhjemme.)

Hvad hulan gør andre mennesker i den vestlige verden med lignende overskudsproblemer?

"Så du ønsker dig LEGO, LEGO og mere LEGO? Du er med på, hvad du selv og 99 % af dine omgivelser er lavet af, ikke?"

“Så du ønsker dig LEGO, LEGO og mere LEGO? Du er med på, hvad du selv og 99 % af dine omgivelser er lavet af, ikke?”

Reklamer

12 thoughts on “Måske får de en kage med hvidt købesukker, et par nye sokker og en penny i julestrømpen

  • Nej, det er ikke nemt. Især fordi jeg heller ikke vil være psyko-mor, der bestemmer hvad og hvor meget bedsteforældrene må give… Det bliver bare hurtigt så voldsomt!

 1. Oplevelser er et hit herhjemme. Muligvis er dine små for små til udelukkende at få oplevelser men har de først prøvet det så tror jeg de bliver glade. En tur i Zoo alene med mor/far /bedstemor /onkel Hans. En tur i Eksperimentarium. Tivoli. Biffen. Osv osv

  • Oplevelser er et hit herhjemme. Muligvis er dine små for små til udelukkende at få oplevelser men har de først prøvet det så tror jeg de bliver glade. En tur i Zoo alene med mor/far /bedstemor /onkel Hans. En tur i Eksperimentarium. Tivoli. Biffen. Osv osv en tur i Zoo kan fx pakkes ind sammen med en Schleich elefant og en tur i biffen med en pose popcorn for at gøre det lidt sjovere

  • Jeg tænkte på det samme. Læste for lidt tid siden en artikel på Huffington post der hed noget med “all my kids need for christmas” hvor skribenten ønsker at familie og venner vil give børnene tid til oplevelser i gave. En tur i zoo, biograf eller museum hvis det absolut skal koste penge, men lige så gerne en halv eller hel dag til at tage på legeplads, bage, se film, lave fjolleri 🙂 det synes jeg var super inspirerende læsning. Mvh matilde

  • Det er faktisk en god idé – måske minus de ting, vi ‘desværre’ har årskort til, som Zoo… Men alenetid er aldrig nogen dårlig gave!

 2. Samme her. Der er få ting der holder. LEGO, Krea–male grej, spil, puslespil, bøger og udklædningstøj. Og for den ene barbie og for den anden trapez/ribbe/klatrevæg. Alt Andet samler støv og går i stykker. Så, her har løsningen været mindre skrammel-gaver (og måske lidt penge ved siden af), lidt praktisk tøj-med yndlings farver og tryk og så noget lidt dyrere ordentligt. En hjulet cykel og diskokuglesæt til værelset er det i år til henholdsvis den 5 årige og den 6 årige. Synes også det er svært at finde balancen mellem toysrus julekatalog og et brugt tøndebånd!

  • Tænker også, at vi skal til at indføre lidt mere tøj, f.eks. Og så prøve at lave nogle aftaler med bedsteforældrene om 1 gave pr. mand pr. barn, selvom jeg meget nødig vil bestemme over deres gavegiveri…

 3. Jeg elsker dine Det lille Hus på Prærien-referencer! Og at jeg fangede den lige så snart jeg skimmede overskriften. Jeg kunne virkelig også godt tænke mig at finde en balance mellem gaveoverflod og nøjsomhed, der samtidig giver begejstring juleaften. Men har alligevel organiseret, at de 6-årige får både fjernstyrede biler, Skylanders-figurer, walkie-talkie-ure og digitale pengeskabe, så i år endte den nok lidt i overflod (i det mindste lærer de vel noget om at spare op så).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s