Den perfekte falafel

Har for første gang i mit liv lavet virkelig gode falafler, og den slags succesoplevelse må nødvendigvis deles med verden.
Falafler er ellers noget, jeg har formået at fucke op på flere måder over en årrække, og som jeg egentlig ikke er så vild med, når det kommer til stykket, fordi de altid er sådan lidt tørre og smuldrede i det… Men her til aften, klokken 17.42 dansk tid, lykkedes det mig altså at fremstille små stykker kikærteguld: sprøde, saftige og på alle måder helt fantastiske falafler. Selvfølgelig uden at jeg på noget tidspunkt havde noteret mængder, men fred i Mellemøsten nu være med det.

I omegnen af 300 g tørrede kikærter sættes i blød i rigeligt vand i køleskabet (med en beholder udenom, forstås) natten over. Når de har trukket færdig, skal de endelig ikke koges, men bare kommes i blenderen med 1/2 stort løg, 1 fed hvidløg, 1 tsk salt, et par gode vrid sort peber, 1 spsk spidskommen, ca. 1/2 dl mælk, et par spiseskefulde mel (sjaskede bare tingene i, så mængdeangivelserne er naturligvis det pure opspind) og 2 æg (den er så god nok). Efter sigende skulle 1/2 kartoffel hjælpe på konsistensen, så den kommes også i. Og kan man ikke huske, om den skal være rå eller kogt, så kan man lige koge den for en sikkerheds skyld, bagefter finde ud af, at den skulle have været rå, og så bare komme den i alligevel. Persille, frisk koriander og citronskal ville også hitte som ingredienser, men det var ikke at forefinde i husholdningen på gerningstidspunktet.
Brug for en sikkerheds skyld en god, stor blender, og når den så viser sig ikke at kunne klare kikærtemosten, tømmes den halvblendede masse over i en skål, og opgaven fuldføres med stavblenderen, mens man nyder synet af den ekstra opvask. Bagefter skal massen hvile sig lidt, og der skal egentlig også en 1 tsk bagepulver i, men da rygtet siger, at det begynder at virke, allerede når det bliver vådt, kan det også tilsættes lige inden stegning, oprørt i lidt mel. Der skal man alligevel stå og stege smagsprøver, tilsætte mere salt, peber og spidskommen og justere konsistensen – som selvfølgelig skal være blød, men som en fiskefars må den endelig ikke være for våd, så falder alt fra hinanden, også falaflerne.
Steges til sidst som frikadeller i riiigelig olie på en pande. Bagepulveret får de små basser til at puffe op, så man kan sagtens lave dem mindre og fladere end man tror, de skal være – ellers ender man gerne med nogle sygt store falafler. Har jeg hørt. (Massen kan også trilles til små kugler og dybsteges rigtigt, hvis man er lidt mere ambitiøst anlagt. Det er jeg ikke.)

Så er der bare tilbage at servere dem med pitabrød, yoghurtdressing, chili, salat og humus (husk at blende/røre humussen lind med kogevandet fra kikærterne, så det ikke bliver det der kikærtemørtel, der altid findes på enhver vegetarbuffet) og med stoisk ro acceptere, at kun 1/3 af børneflokken glad guffer “frikadellerne” i sig og dermed sikrer sig en fremtrædende plads i testamentet. (Især da hun glad hapsede to til som en lille efterret foran fjernsynet, mens hendes storebror stadig surmulede over aftenens menu).

Og gider man ikke læse det ovenstående, så bare husk, at kikærterne ikke må være kogte, massen skal tilsættes bagepulver og må ikke være for våd, og falaflerne skal steges i rigelig olie. Så kort kan det også skrives.

Billeddokumentation af den perfekte falafel. (Den brændte kant og den afskallede neglelak er en del af en ny og edgy madfoto-stil. Det samme med den mangelfulde lyssætning.)

Billeddokumentation af den perfekte falafel. (Den brændte kant og det gullige lys er bare en del af en ny og edgy madfoto-stil. Det samme gælder for den afskallede neglelak.)

Reklamer

2 thoughts on “Den perfekte falafel

  1. Jeg ELSKER dine opskrifter – be’ om flere!
    ‘Kødboller a la pægagogisk lukkedag’ er stadigvæk på all times greatest hitlisten hjemme hos os. 🙂 Maden smager bare ekstra godt, når opskriften er skrevet som du gør. 😀

    • Årh, DET er jeg glad for at høre… Tænker selv, at de opskrifter er lidt ligegyldige/overfjollede, kan bare så godt lide at skrive om mad 🙂
      Men nu har jeg i hvert fald én tilfreds læser at skrive dem til!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s