En slags spørgerundesvar

Forleden morgen trak Sønnekes klasselærer mig til side for at sige, at det havde været en lidt dum dag for mit barn dagen før; han havde haft en konflikt med nogle af sine venner og havde været meget ked af det bagefter. Vi snakkede lidt frem og tilbage, og bagefter gjorde jeg det eneste fornuftige: gik snøftende i 7-11 og købte en fyldt donut og 20 blå King’s, inden jeg mødte på arbejde.

Der er tidligere blevet spurgt til, hvad det har betydet for os at have et skolebarn, og umiddelbart falder mit svar i to dele (skal også nok følge op med noget virkelig begavet skolereformsanalyse, da det vist mest var det, spørgsmålet gik på):

 1. Det praktiske aspekt. Ligesom man ikke automatisk bliver skidetjekket af at få børn, hvis ikke man var det i forvejen, så bliver man heller ikke automatisk mere tjekket af at få et skolebarn. Og jeg kan vist roligt afsløre, at folkeskolen er en uudtømmelig kilde til ting, man kan glemme. Gymnastiktøj, biblioteksbøger, bestilling af skolemad, udflugter – med tilhørende turtaske, madpakke og afbestilling af skolemad – skolemøder, klassefester (her hjælper det lidt at være kontaktforælder – det er marginalt sværere at glemme ting, man selv har været med til at arrangere), legegruppeaftaler og en sand strøm af tilmeldinger, afmeldinger og tilbagemeldinger. Og som tidligere nævnt, er det ikke ligefrem vores speciale herhjemme at huske ting. Satser på, at det langsomt bliver bedre, og indtil da sætter Sønneke stor pris på 7-11’s pastasalater, og jeg sætter stor pris på, at der findes masser af forældre, der er mindst lige så glemsomme og utjekkede som mig.
 2. Det sociale aspekt. Det er SÅ vigtigt, at en skoleklasse fungerer godt, og som forælder kan det godt føles lidt overvældende med det ansvar, man pludselig har for 28 børns trivsel – især ens eget barns. Sønneke er desuden arveligt belastet, for jeg havde det aldrig rigtig godt i folkeskolen, og jeg kommer til at bruge de næste 10-15 år på at frygte, at nogen af mine børn kommer til at gentage min halvensomme barndom. Min førstefødte minder desværre en del om mig i samme alder – bortset fra, at han heldigvis indtil videre har haft nemt ved at få venner og generelt leger godt med andre børn, uanset alder og køn. Men han er følsom, tager ting tungt og kan pludselig få overbevist sig selv om, at han ikke kan finde ud af noget, og at ingen kan lide ham (det hjælper heller ikke at være storebror til tvillingesøstre, når man i forvejen har en tendens til at føle sig udenfor). Så det arbejder vi lidt med. Og jeg bliver løbende ramt af panikangst ved tanken om, at han fra nu af i det store og hele er overladt til sig selv, når det handler om at finde sin plads blandt andre. Din mor kan ikke være hos dig mere, Bambi!

Så alt i alt kommer det nok til at blive ti år, hvor jeg på den ene side skal facilitere sunde madpakker, forhindre smugrygning og tidligt alkoholindtag og gå forrest med den gode tone, mens jeg i smug bliver nødt til at spise cremefyldt bagværk, kæderyge, svine ham møgungen fra 5. og tage en drink efter fyraften for at slippe nogenlunde helskindet igennem.

På den måde er der ikke så meget, der har ændret sig.

“Nej, der er ikke noget i vejen. Overhovedet. Jeg skal bare lige høre, hvem af jer to det var, der kaldte min søn en idiot?”

Reklamer

2 thoughts on “En slags spørgerundesvar

 1. Det der kunne simpelthen være formuleret af mit fremtids-post-sommerferie-jeg, er jeg sikker på. Jeg gik snøftende fra børnehaven, hvor Sønne i dag fandt ud af, at han ikke skal gå i klasse med sine bedste venner og derfor borede alle sine ti små men stærke (og beskidte) fingre ind i min hud, mens han hulkede, at han kunne ville have moah. Fuck og død og ti års konstant pres forude.

  • Fuck og død indeed! Årh, det var da også synd…
   Er der ikke nogen, der kan fortælle os, at det nok skal gå? Alternativt købe os en is og klappe os lidt på hovedet?
   (Der er nu også sjovt i skolen, siger rygtet. Det lader heldigvis til at være sjovt det meste af tiden. Med søde lærere og klassekammerater. Og solskin og fødselsdage og udflugter, hvor man fanger krabber.)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s