Modblogging: Er der en kritisk influencer til stede?

For nylig var Karoline træt af bloggere, der glemmer at markere reklameindlæg på passende vis. Det kan jeg sådan set godt forstå, hun var. Men kan vi lige benytte lejligheden til at snakke om noget, jeg er træt af? Migmigmigmig og mine blogidiosynkrasier, I ved…

Så vidt jeg kunne forstå, var det omtalte indlæg nemlig noget med kosttilskud, og straks poppede en hengemt forargelse op i mit indre: Har set flere bloggere reklamere for Zentabox – som går ud på, at du betaler et abonnement på i omegnen af halvanden hundrede kroner om måneden og så til gengæld får tilsendt et kosttilskud, der er skræddersyet til dine behov… *eyeball-smiley*

Yesyes, mucho videnskabeligt, such science. Hvis der er nogen humanbiologer eller farmaceuter blandt læserne, er de hjertens velkomne til at modsige mig, men al anerkendt videnskab har, så længe jeg kan huske, forsøgt at få folk til at fatte, at hvis man ellers er et sundt og rask menneske, så er vitaminpiller og kosttilskud overflødige, og det giver langt mere mening at få alle de her spændende sager gennem maden. I det perspektiv er et koncept som Zentabox i bedste fald spild af penge, i lidt grimmere termer optrækkeri og kvaksalveri i samlet pakke leveret en gang om måneden.

Hvilket bringer mig videre til sagens kerne: Bloggere, der ukritisk reklamerer for lort, de samtidig ikke behøver stå til ansvar for, og hvor hamrende uetisk det egentlig er.

Er man et firma, der producerer, tjah, lad os sige kosttilskud, så må man jo ikke bare gå ud og sige til de sagesløse forbrugere, at det her shit kan kurere alt fra skaldethed til kræft. Men sender man sit produkt til en blogger, så kan hun udbrede sig om, hvor meget, hun føler, at det her produkt har hjulpet hende, og hvor dejligt det føles at gøre noget for sig selv i en travl bloggertilværelse. Vupti, bingo, positiv effekt solgt, og ingen har overtrådt nogen regler. Bortset fra mine regler, that is.

Flere kommentarer forholdt sig kritisk til hele kosttilskud-konceptet ovre hos Emiliblog, dengang hun var med på Zenta-galejen, og modsvaret var, ganske som forventet, noget udenomssnak om velvære (hvortil jeg spurgte, om man så ikke lige så godt kunne købe nogle billige vitaminpiller i supermarkedet?). Ingen stillingtagen i forhold til, om man rent faktisk sælger folk varm luft i abonnementskasser.

Samme historie for et par år siden, da Krifa havde salgsfremstød i blogland. Bloggere reklamerede for stress-test på Krifas hjemmeside, og enkelte steder rejste der sig kritiske røster vedrørende gule fagforeninger: om man overhovedet burde reklamere for dem, især ift. afhjælpning af stress, idet de jo faktisk ikke kan hjælpe med grundlæggende strukturer på arbejdspladsen, fordi de ikke kører med overenskomster og tillidsrepræsentanter, men ligefrem er med til at undergrave de andre fagforeningers arbejde. Respons: Blablabla, det ved jeg ikke noget om, jeg er jo bare blogger, stress er dumt, tag en test. Jesus! (Edit: Livet imiterer blogging. Netop som jeg skulle til at udgive det her, buldrede Krifa-debatten frem igen hos RockPaperDresses – med masser af skarpe observationer i kommentarfeltet!)

Det her er muligvis behandlet andetsteds, jeg har ikke fået memoet. Men er der ikke et hul i markedsføringsloven, når man på den ene side (og for en fed hyre) kan reklamere stolpe op og ned for diverse firmaer og/eller produkter – men samtidig ikke skal stå juridisk eller moralsk på mål for det, man reklamerer for?

For min del finder jeg det i hvert fald temmelig klamt, når professionelle bloggere mere eller mindre bevidst lukker øjnene, hæver checken – og derefter nægter at tage nogen form for politisk eller principiel stilling, til trods for den privilegerede magtposition de indtager og influenzaer løs fra. Klamt og urovækkende, faktisk. Fordi man lige dér har sådan cirka alt, hvad der er i vejen med verden i dag. Ovenikøbet rammet ind i pasteller og solgt med selfies og en lækker font.

Husk rabatkoden, ik?

27 tanker om “Modblogging: Er der en kritisk influencer til stede?

  • You speak the truth. (Jeg lurer dog altid lidt med rundt omkring for at se, hvad der rører sig. Kald mig bare blogtrend-antispotter.)

 1. 👏👏👏👏👏👏 godt sagt, får det på samme måde med nogle officielle reklamer når kendte har sagt ja til at være med på en “Jeg elsker og bruger dette” måde, når jeg tvivler på de gør det… mere ærlighed og ansvarlighed tak.
  et nok naivt ønske, men første skridt er at fra vælge de dårlige firmaerm og blogs mm

 2. TAK! Jeg gad godt at der kom nogle bloggernavne på – i min optik må de gerne udstilles lidt. Jeg er pænt træt af alle de åndssvage “sponsoreret indhold”, hvor der reklameres for hvad der nu engang betaler bedst. Skidt være med, at det ikke helt følger anbefalingen fra sidste uges produkt…..

 3. Farmaceut til stede! Vil ikke modsige dig at all. Hvis du går rundt og er lidt slap, så køb en multivitamin og tro du får det bedre (det meste pisser du ud igen). Hvis du er vegetar/gravid/har nedgroede negle/whatever kan vitaminer og kosttilskud være berettiget, men nok ikke som “skræddersyet” abonnement. Undersøg og benyt dig af fakta (fås sjældent i pasteller, og er ikke IG venligt)
  Interessant vinkel på det der med markedsføringsloven og kosttilskud. Den tænker jeg, at man burde granske lidt mere i. For du har ret, det er da helt over kanten!
  Jeg synes også du skal stille op som prezz….

 4. Hvor har jeg dog savnet de kritiske indlæg om blogland. Det er som om, at de, der engang var kritiske, fuldstændig falder til patten, så snart Bloggers Delight har inviteret dem indenfor i varmen. For man bider jo ikke den hånd, der fodrer én, vel? Og bloggere får jo hurtigt andre bloggere som veninder, og dem må man jo heller ikke kritisere. Selvom man gjorde det før. Ahem.

  Så tak for dine fremragende og velskrevne spot-on indlæg, der i den grad udstiller blogland. Jeg har netop smidt et unfollow pga krifa-indlægget. Jeg fatter ikke, at man ikke reflekterer mere over, hvem man samarbejder med. Det er for fesent bare at skrive, at man godt kan stå inde for videoen og ikke andet. Og forsvaret i kommentarfeltet var simpelhen for svagt. Men det har du skrevet meget bedre end jeg, så tak for indlægget – gerne mere af den slags.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s