3 kvinder, 2 bøger, 1 kampdag

Jeg er nok engang på bagkant med 8. marts, men markeres skal dagen, så hvad skal vi snakke om?

Vi kan snakke om Chimamanda Ngozi Adichie, som i 2009 gav sin TED talk ”We should all be feminists”, samme år som jeg havde hendes En halv gul sol med i tasken på fødegangen, da Sønneke meldte sin ankomst til verden (lad os lige tage en pause og grine af den himmelråbende naivitet, der fik mig til at tage en bog med på fødegangen…), og som er en helt igennem fantastisk roman. Læs også hendes åbningstale fra bogmessen i Frankfurt sidste år om feminisme, frihed og kunst; hun har så meget ret, at jeg blev helt høj af det.

Og vi kan snakke om min afdøde moster, selvstændig erhvervsdrivende, soroptimist og enlig mor, som fortalte mig anekdoter om dengang, da moster var ung, og man i venindegruppen måtte splejse, hvis nogen skulle til England og have en abort, pindede ud for mig, hvordan kvinders rettigheder er hårdt tilkæmpede og derfor aldrig bør tages for givet, og i det hele taget gjorde mig woke fra en tidlig alder.

Og så kan vi snakke om Marilyn Frenchs Kvinder, givet til min mor i 30-års fødselsdagsgave af hendes veninder, fundet i reolen af mig 15 år senere – stadig med det hjemmelavede kort indeni. Den gjorde et uudsletteligt indtryk på mig og slog det sidste søm i feminist-Mies opvågnen (den er mildest talt bundet af sin tid og kan nok overhovedet ikke leve op til anbefalingen, men giv den alligevel et skud, om ikke andet så for dens historiske værdi).

Så snakker vi om barsel, karriere og strukturer en anden dag, promise. Smut evt. over til Karoline og hop med på deltidsdebatten for relevant politisk indhold.

Glædelig kampdag – hvad der er tilbage af den.

 

…nu med jobvenlig femi-T-shirt (i modsætning til sidste år).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s