Madplan i retrospekt, påskeferien (uge 16)

Lidt bagud på livet og point, men vi er nået til påskeferien i denne hæsblæsende kulinariske føljeton, og SÅ er der snart ved at være rettet nok op, til at jeg kan begynde at gøre det her til en fast mandagsting (der blev sagt fast!). Det er næsten som at have tvillingebabyer igen, når de var blevet asynkrone, og man brugte et døgns tid på at småjustere tilbage til fælles skema, akja … (Det er derfor, jeg ikke skal have flere børn, skrigende æggestokke. Jeg har gjort min borgerpligt!)

Mandag: Tacos. Veggie style med bønner og en dåse af Urtekrams chili sin carne var egentlig planen, men vi havde rester af flanksteak fra fredagen, så det blev med kød i stedet. Bønnerne kom dog til ære og værdighed som frijoles refritos, derudover var der spidskål, tomat, agurk, avocado, creme fraiche, købesalsa og koriander. (Til min fødselsdag i januar købte jeg en læs bløde majsmelstacos på tilbud i Meny, ændrede derefter menuen som den superspontane og crazy living person, jeg er, og siden har vi kunne hive sådan en pakke frem fra tid til anden og fylde med hvad der nu lige gemte sig i skabe og grøntsagsskuffe – dette var desværre den sidste).

Tirsdag: Banh xeo med div. grønt og krydderurter. Havde noget impro-asiatisk i tankerne, da vi havde en rest grønne bønner, lidt broccoli og noget spidskål i køleren, men vi havde lige lidt for lidt af både nudler og ris, og pludselig fik jeg en akut trang til vietnamesiske Banh Xeo (pandekager lavet på kokosmælk, æg og rismel og stegt med løg og bønnespirer). Brugte Valdemarsros opskrift, lavede dobbelt op af portionen, droppede gurkemeje og kød/rejer og brugte desuden finthakket rødløg, da jeg glemte at købe forårsløg. De førnævnte grøntsagsrester blev stegt af med noget hvidløg og soja som side dish, og derudover serverede vi agurk, peberfrugt, koriander og mynte til – plus sriracha, soja og den gomadressing, vi desperat prøver at få udryddet, inden den udløber. Det hele blev overraskende vel modtaget, selv Sønnekes legekammerat tog 2 gange, og alle 12-15 pandekager blev spist. (Normalt serverer man dem også med rispapir til, men jeg synes, det bliver liiige vammelt nok på kulhydratmåden, og de fungerer altså helt fint bare med rå grøntsager og krydderurter).

Onsdag: Spinatvafler med falafler, baba ghanoush, yoghurtdressing og grønt. Mor var on feriefire, og nu skulle der fandeme vegetarkokkereres til den store familiemedalje. Og da jeg så stod med falafelfars og vaffeldej og en baba ghanoush, der også lige skulle laves, en halv time i spisetid, kom jeg i tanke om, hvorfor det er, jeg er røget i Dolmiofælden. Der er så varmt og trygt og nemt dernede. Men det var ferie, alle var chill, vi skulle ikke nå noget, så jeg skænkede mig selv en dyb indånding og et glas rødvin og kokkererede videre. Vaflerne lavede jeg på boghvedemel, samme dej, jeg bruger til franske galettes. Tilsatte bare spinat og et ekstra æg for at være sikker på, den kunne stå distancen i vaffeljernet. Det hele blev superfint, men næste gang tror jeg, det hedder spinatvafler for sig, galettes for sig, for boghvededejen egner sig bedst til at blive bagt i et tyndt lag og bliver bedre brunet af på panden. Desuden blev min ældstefødte connaisseur slemt skuffet, da han opdagede, at boghvededejen ikke kom med skinke og smeltet ost, som den plejer …

Torsdag: Bøf Stroganoff med kartoffelmos var lige det, vi gik og savnede. Retten, der forvandler mig til den menneskelige labrador (død, hvor er din brod?), og som jeg var så klog at presse manden til, at vi lavede aftenen i forvejen, så det hele var klar, da vi kom hjem fra kolonihaven sidst på eftermiddagen. (Lavede desuden stor portion, så der også var til fryseren). Much genius! Such happy! Og efter mange års kamp har mine underlige børn, der før i tiden ikke rigtig forstod pointen med hverken kartoffelmos eller gryderetter (jeg ved det, jeg ved det, til gengæld elsker de skaldyr og kapers …), omsider set lyset, så alle var meget mætte og glade.

Fredag: Familiefødselsdag, masser af lækker mad og min søde 6-årige, der spurgte sin mormor, om hun mon til oksemørbraden havde sådan en sovs med nogle champignoner og noget fløde og tomat? … Dvs. Bøf Stroganoff. Bless her.

Lørdag: Turen gik til IKEA og aftensmaden bestod dermed af kødboller, der smager af sved, som Superheltemor vist engang beskrev dem. Unclean family entertainment you can trust.

Søndag: Tarteletter med kylling var egentlig på menuen, og jeg kogte en Løgismosekylling om formiddagen (igen: ferie), men da de voksne var stopmætte efter dagens påskefrokost, og ældste barn desuden var deserteret til et andet middagsbord, så jeg ingen pointe i at lave farmormad (min mormor lavede mad straight outta 60’erne/70’erne: ananas, karry og alt godt fra dåse; så tarteletter og anden soul food er farmormad i min verden) til hele familien. Til gengæld måtte slaget fra aflysningen af tarteletterne mildnes, så der blev taget en hurtig beslutning om hjemmelavede burgere (= kombination af people pleaser og noget, der kan spises i hold).

Det var det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s